Satu perkataan dalam bahasa Jawa.Bermaksud melakukan kerja secara bergotong-royong untuk majlis khenduri,terutamanya khenduri kahwin.Biasanya rewang ini dilakukan pada petang sebelum majlis berlangsung keesokan harinya.
Antara kerja-kerja yang dilakukan semasa rewang adalah memotong daging,ayam,mengupas bawang merah dan putih,memilih antah beras dan banyak lagi.Kerja-kerja memotong daging dan ayam biasanya dilakukan oleh kaum lelaki.Masing-masing membawa pisau atau parang kecil yang tajam khas untuk memotong daging dan ayam.Kalau ada menyembelih lembu atau kambing maka kerja-kerjanya sudah tentu banyak.Kerja melapah dan memotong perlu dilakukan secara beramai- ramai.Manakala tulang-tulangnya dipotong dan dimasak sup.Biasanya proses ini memakan masa yang agak lama.
Setelah ayam dipotong,kerja membasuhnya pula perlu dilakukan.Cara basuhan perlulah teliti dan bersih.Agar tiada kekotoran lain yang melekat pada daging ayam.Kemudian ayam itu dibubuh kunyit dan garam dan digaul.Seterusnya proses menggoreng dijalankan.Kerja menggoreng perlu dilakukan dengan teliti agar ayam yang digoreng itu tidak hancur.Tujuan digoreng adalah supaya apabila ayam itu dibuat lauk seperti masak kicap atau sambal, ayamnya tidak hancur.Kebanyakan orang menggunakan ayam tua.Ayam tua ni macam ayam kampunglah.Ia tidak mudah hancur dan tahan lama.Kalau tak pandai masak dagingnya liat dan sukar untuk dimakan.
Biasanya tukang masak akan memasak lauk pada sebelah pagi.Agaknya sudah menjadi petua dan peraturan tukang masak agar ilmu masaknya tak diketahui orang lain.Biasanya sebelum subuh mereka telah mula memasak.Bahan-bahan memasak telah disediakan oleh kaum wanita. Antara bahan masakan seperti rempah-ratus,bawang merah,bawang putih,minyak kelapa, dan sebagainya lagi mengikut citarasa tukang masak dan atas permintaan tuan rumah.
Segala periuk belanga dan kuali sudah pasti telah tersedia.Kalau tak cukup perlu dicari atau disewa.Tempat memasak atau tungku besi sudah pasti lengkap tersedia.Kalau dulu orang buat tungku gunakan batang kelapa.Manakala bahan bakarnya adalah kayu api.Sebab tulah orang dulu kalau nak buat majlis kahwin,sebulan sebelumnya telah bersiap mengumpulkan kayu api. Kayu dibelah dan dikeringkan agar mudah apabila memasak.Biasanya kayu getah atau kayu rambutan.
Kerja-kerja rewang ni tak akan habis sehinggalah majlis khenduri selesai.Selagi majlis berjalan, tukang masak sentiasa bersedia takut-takut lauk tak cukup atau nasi yang dimasak kehabisan. Sebab itulah tuan rumah perlu bersedia dan berpakat dengan taukeh kedai runcit agar mudah baginya berhubung untuk mendapatkan bekalan bahan mentah seperti beras,rempah dan sebagainya.Sudah menjadi rutin dalam jadual jemputan kahwin,majlis pasti berakhir jam 5.00 petang.Lebih kurang jam 4.00 petang tukang masak akan berhenti memasak nasi.Masing-masing sibuk pula membungkus lauk dan nasi untuk pembantu tukang masak.Setelah dipastikan semua mereka mendapatkan bahagian,barulah tukang masak akan menyerahkan segala lauk-pauk dan nasi yang selebihnya kepada tuan rumah.Tujuannya adalah agar tuan rumah dapat mengambil semua itu untuk dijamu kepada ahli keluarga atau saudara-mara yang datang melewati waktu.Jadi tidaklah terputus makanan untuk tetamu yang datang.
Selesai kerja-kerja memasak,proses mencuci periuk dan belanga perlu dijalankan.Kalau periuk tu hitam kena api,perlu diputihkan seperti periuk asal berwarna putih.Kerja-kerja ini bukanlah senang kerana proses menyental perlu dilakukan dengan teliti.Kalau masak gunakan gas, sudah pasti periuk tidak menjadi hitam.Maka tidaklah menyusahkan apabila membersihkannya nanti. Begitulah apa yang dikatakan rewang.Memang penat dan letih.Tetapi sekiranya dilakukan secara bersama dan bertolak ansur ianya menjadi ringan dan cepat.Ingat kerja bertangguh tak menjadi. Inilah suasana yang ada pada masyarakat melayu hingga kini.
Antara kerja-kerja yang dilakukan semasa rewang adalah memotong daging,ayam,mengupas bawang merah dan putih,memilih antah beras dan banyak lagi.Kerja-kerja memotong daging dan ayam biasanya dilakukan oleh kaum lelaki.Masing-masing membawa pisau atau parang kecil yang tajam khas untuk memotong daging dan ayam.Kalau ada menyembelih lembu atau kambing maka kerja-kerjanya sudah tentu banyak.Kerja melapah dan memotong perlu dilakukan secara beramai- ramai.Manakala tulang-tulangnya dipotong dan dimasak sup.Biasanya proses ini memakan masa yang agak lama.
Setelah ayam dipotong,kerja membasuhnya pula perlu dilakukan.Cara basuhan perlulah teliti dan bersih.Agar tiada kekotoran lain yang melekat pada daging ayam.Kemudian ayam itu dibubuh kunyit dan garam dan digaul.Seterusnya proses menggoreng dijalankan.Kerja menggoreng perlu dilakukan dengan teliti agar ayam yang digoreng itu tidak hancur.Tujuan digoreng adalah supaya apabila ayam itu dibuat lauk seperti masak kicap atau sambal, ayamnya tidak hancur.Kebanyakan orang menggunakan ayam tua.Ayam tua ni macam ayam kampunglah.Ia tidak mudah hancur dan tahan lama.Kalau tak pandai masak dagingnya liat dan sukar untuk dimakan.
Biasanya tukang masak akan memasak lauk pada sebelah pagi.Agaknya sudah menjadi petua dan peraturan tukang masak agar ilmu masaknya tak diketahui orang lain.Biasanya sebelum subuh mereka telah mula memasak.Bahan-bahan memasak telah disediakan oleh kaum wanita. Antara bahan masakan seperti rempah-ratus,bawang merah,bawang putih,minyak kelapa, dan sebagainya lagi mengikut citarasa tukang masak dan atas permintaan tuan rumah.
Segala periuk belanga dan kuali sudah pasti telah tersedia.Kalau tak cukup perlu dicari atau disewa.Tempat memasak atau tungku besi sudah pasti lengkap tersedia.Kalau dulu orang buat tungku gunakan batang kelapa.Manakala bahan bakarnya adalah kayu api.Sebab tulah orang dulu kalau nak buat majlis kahwin,sebulan sebelumnya telah bersiap mengumpulkan kayu api. Kayu dibelah dan dikeringkan agar mudah apabila memasak.Biasanya kayu getah atau kayu rambutan.
Kerja-kerja rewang ni tak akan habis sehinggalah majlis khenduri selesai.Selagi majlis berjalan, tukang masak sentiasa bersedia takut-takut lauk tak cukup atau nasi yang dimasak kehabisan. Sebab itulah tuan rumah perlu bersedia dan berpakat dengan taukeh kedai runcit agar mudah baginya berhubung untuk mendapatkan bekalan bahan mentah seperti beras,rempah dan sebagainya.Sudah menjadi rutin dalam jadual jemputan kahwin,majlis pasti berakhir jam 5.00 petang.Lebih kurang jam 4.00 petang tukang masak akan berhenti memasak nasi.Masing-masing sibuk pula membungkus lauk dan nasi untuk pembantu tukang masak.Setelah dipastikan semua mereka mendapatkan bahagian,barulah tukang masak akan menyerahkan segala lauk-pauk dan nasi yang selebihnya kepada tuan rumah.Tujuannya adalah agar tuan rumah dapat mengambil semua itu untuk dijamu kepada ahli keluarga atau saudara-mara yang datang melewati waktu.Jadi tidaklah terputus makanan untuk tetamu yang datang.
Selesai kerja-kerja memasak,proses mencuci periuk dan belanga perlu dijalankan.Kalau periuk tu hitam kena api,perlu diputihkan seperti periuk asal berwarna putih.Kerja-kerja ini bukanlah senang kerana proses menyental perlu dilakukan dengan teliti.Kalau masak gunakan gas, sudah pasti periuk tidak menjadi hitam.Maka tidaklah menyusahkan apabila membersihkannya nanti. Begitulah apa yang dikatakan rewang.Memang penat dan letih.Tetapi sekiranya dilakukan secara bersama dan bertolak ansur ianya menjadi ringan dan cepat.Ingat kerja bertangguh tak menjadi. Inilah suasana yang ada pada masyarakat melayu hingga kini.
No comments:
Post a Comment